Jo flere farverige fødevare du spiser, jo sundere og stærkere bliver din krop💚
Derfor spis efter en regnbue med fokus på farverig mad, og kroppen takker dig for det.
Vidste du at forskellige grøntsager og farverne deri indeholder forskellige næringsstoffer til din krop?
Ligesom farver betyder noget for øjet og humøret, så betyder de også noget for din sundhed. Mad med farver indeholder nemlig et utal af plantestoffer, som nærmest taler til din krop.
Det er plantestofferne, også kaldet phytostoffer, der bestemmer farve, duft og smag i frugter, bær, grønsager og bælgfrugter.
Er maden rig på de naturlige plantestoffer, er den med til at styrke immunforsvaret, hjernen, hjertet og synet, modvirke aldring og beskytte mod en lang række af de livsstilssygdomme, som vi kender i dag.
Alle plantestoffer virker som antioxidanter og er antiinflammatoriske, så en farverig kost sikrer, at du får nok antioxidanter, der beskytter mod frie radikaler, før de laver celleskader i kroppen. Desuden får du dæmpet eller minimeret en inflammation.
Plantestoffernes virkning:
Vidste du at plantestofferne er værn mod celleskader?
Plantestoffer sidder typisk i skrællen, og de virker, som nævnt, som antioxidanter. Plantestofferne skaber nærmest en værn, så de frie radikaler ikke kan trænge ind gennem cellevæggen og i sidste ende ødelægger cellens DNA. Det er normalt, at frie radikaler findes i passende mængder i kroppen, men hvis der kommer for mange gennem længere tid, kan de danne grobund for en række sygdomme og aldringsprocesser. De frie radikaler øges blandt andet ved rygning, forurening, stress, branket mad og solens ultraviolette stråler. Men de kan neutraliseres med antioxidanter, så de ikke gør skade.
Kroppen danner selv antioxidanter, men ikke nok til at forhindre skader fra frie radikaler. Man er nødt til at få flere af dem i kosten, og en rigtig god kilde er netop de farvede frugter, bær og grønsager.
Vidste du at plantestofferne dæmper inflammation?
Plantestofferne virker anti-inflammatoriske og dæmper en eventuel betændelsestilstand i kroppen. Inflammation er kroppens naturlige reaktion på infektion eller skader på væv, men bliver den kronisk, kan den være en risikofaktor for nogle af de livsstilssygdomme vi ser i dag. Hvis inflammationen ikke dæmpes og mindskes, kan den være medvirkende årsag til hudgener, åreforkalkning, ledproblemer, paradentose og problemer med fordøjelsen.
Vidste du at plantestofferne hjælper leveren med at afgifte?
Mange af plantestofferne hjælper leveren til at afgifte optimalt. Det er et vigtigt arbejde, fordi leveren er kroppens ’rensningsanlæg’, som sørger for at omdanne og neutraliserer toksiner og uønskede stoffer, så de kan udskilles.
Jo flere farver, desto flere plantestoffer:
RØD - fås til eksempel fra rød peberfrugt, tranebær, radiser, hindbær, jordbær, rød grapefrugt, tomat og vandmelon. Langt de fleste af disse indeholder store mængder C-vitamin samt plantestoffet lykopen, der netop giver den smukke, røde farve. Tomatens lykopen optages bedst, når tomaten opvarmes let i olie enten sauteret på en pande eller bagt i ovnen. Jo mere rød tomat, jo større indhold af lykopen.
GRØN - fås blandet andet fra asparges, avocado, broccoli, brøndkarse, ærter, savojkål, sukkerærter, grøn peberfrugt, spinat, courgetter og kiwi.
Alle grønne fødevarer indeholder plantestoffet klorofyl, der er blodrensende, fremmer en god blodcirkulation og hjælper udrensning af kroppen.
Langt de fleste grønne grønsager indeholder desuden plantestoffet lutein, der er en af de vigtigste antioxidanter i øjet.
ORANGE - findes i abrikoser, gulerod, appelsin, hyben, sød kartoffel, mango, ananas, græskar, havtorn og splitlinser.
Alle disse indeholder karotener. Den søde kartoffel og guleroden topper med et højt indhold af betakaroten. De smukke orange bær havtorn og hyben har et meget højt næringsindhold og er nærmest små sundhedsbomber.
BLÅ-LILLA - findes i blåbær, brombær, blommer, aubergine, røde druer, rosiner, svesker, rødkål, rødløg, rødbede samt lilla blomkål og lilla asparges.
De indeholder alle farvepigmentet antocyanin. Blåbær og brombær topper blandt de friske frugter, svesker og rosiner blandt de tørrede.
Antocyaniner er følsomme over for lys og varme, og kogning vil ødelægge en del af deres egenskaber, så friske bær er bedst.
Bær og druer er desuden gode kilder til plantestoffet resveratrol, der hjælper med at beskytte din hjerne og dine nerver.
Mad med næring det giver mening💚