Derfor er stabilt blodsukker vigtigt

Sundfokus
/ Blog
/ Derfor er stabilt blodsukker vigtigt

En kost med fokus på alle energikilder er den mest sikre vej til stabilt blodsukker, og det er netop en af fordelene ved et solidt sammensat måltid efter Sense-kost principperne.

Dit blodsukker betyder nok mere end du umiddelbart tror.

Hvad er blodsukker og hvorfor er det vigtig?

Blodsukkeret er et udtryk for, hvor meget glukose der er i blodet. Glukose er et sukkerstof, og den mængde, der skal være i blodet, svarer til ca. to sukkerknalder. Kroppen vil gøre alt for at holde mængden på det niveau, for et stabilt blodsukker giver overskud, energi og godt humør. Et stabilt blodsukker sikrer at kroppens evne til at lagre sukker fungerer optimalt og sikre desuden, at cellerne kan restituere sig.

Ubalance i blodsukkeret kan til gengæld give træthed, inflammation, smerter og ømhed i led, overvægt, type-2 diabetes og medvirke til udvikling af autoimmune sygdomme.

Kroppen kan godt klare et højt blodsukker af og til, men ikke hver dag og ikke hele tiden.

Ulemper ved et ustabilt/for højt blodsukker:

Et kronisk for højt blodsukker holder insulinproduktionen høj, som på sigt kan resultere i insulinresistens.

Ved et højt blodsukker, dannes der ekstra meget insulin, som dels får blodsukkeret til at falde hurtigt med efterfølgende trang til sukker og mad, og dels omdanner sukker til fedt.

Højt blodsukker blokerer fedtforbrændingen i cellernes kraftværker (mitokondrierne) og forhindrer frigivelse af fedt fra depoterne.

Gode råd til et stabilt blodsukker:

Proteiner:
Forskellige proteiner som kød, fjerkræ, fisk og æg, men også grønne proteiner som quinoa, nødder, mandler, linser og bønner er med til at holde blodsukkeret stabilt.

Fedtstoffer:
Fedtstoffer i et måltid forsinker tømning af maven og derved nedbrydningen af kulhydraterne, så blodsukkeret ikke stiger for hurtige. Det kan være kilder som fede fisk, avocado, oliven eller frø og nødder.

Et måltid kan f.eks. være et stykke laks med tilbehør af sauterede svampe og grove grønsager samt kogte fuldkornsris eller quinoa.

Grønsager:
Grove grønsager som kål, gulerødder, rødbede, selleri, ærter og bønner indeholder kulhydrater, som omdannes langsomt i kroppen. Den stivelse og sukker, som er i grønsagerne, er nemlig pakket godt ind i plantefibre, som gør at kulhydraterne er længere tid om at blive nedbrudt og omsat.

Især de grønsager der indeholder bitterstoffer kan stabilisere blodsukkeret. Det kan være grønsager som kål, broccoli og julesalat.

Kulhydrater:
Det er individuelt hvor meget kulhydrat, vi kan spise - aktivitetsniveau spiller ind. De fleste kan spise lidt grove kulhydrater af god kvalitet uden det påvirker blodsukkeret. Gode kilder er fx. quinoa, fuldkorns ris/pasta/bulgur, havregryn, mysli.

Ingen søde sager:
Undgå søde sager som slik, kager, kiks, sodavand, saftevand og is. Begræns ligeledes forarbejdede fødevarer, som forskellige morgenmadsprodukter cornflakes, guldkorn, frugtyoghurt og marmelade samt produkter som ketchup, hvidt brød, hvide ris og pasta, da de indeholder alt for mange hurtige kulhydrater.

Motion er med til at stabilisere blodsukkeret:
Fysisk aktivitet gør musklerne mere følsomme overfor insulin og dermed bedre til at trække sukkeret ud af blodbanen, når blodsukkeret stiger. Jo mere du bruger dine muskler, jo hurtigere er du til at bruge overskydende sukker og dermed sænke blodsukkeret og holde det stabilt.

Andre små tips:

Spormineralet Krom stabiliserer blodsukkeret og har betydning for forbrænding af glukose

Kanel stabiliserer blodsukkeret

Rygning, stress og koffein øger blodsukkeret

En god søvn - når kroppen får hvile og mulighed for at restituere, er den bedre til at holde blodsukkeret stabilt. Naturens olier har hjulpet mig og rigtig mange til en bedre søvn også. Kom med i min oliegruppe her: Sundhed med essentielle olier.